2500 m2 powierzchni użytkowej czyli wyremontowana i gruntownie wewnątrz przebudowana była hala Mamry to najważniejszy obiekt giżyckiej Ekomariny. Około 20 milionów złotych, w tym unijne dofinansowanie w wysokości ok.9 mln zł. pozwoliły na nowo zagospodarować to miejsce. Sztandarowy budynek Ekomariny to nowocześnie zaprojektowana przestrzeń, a w niej na parterze m.in. restauracja z galerią i letnim tarasem oraz sporo powierzchni handlowej. Na kolejnych jego kondygnacjach pomieszczenia przewidziane dla stowarzyszeń, kapitanat portu i wieża widokowa. Nowy port ma też budynek techniczno- gospodarczy z kuchnią, pralnią, sanitariatami i z pokojami przygotowanymi dla rozbitków, a oprócz budynków basen portowy dla 138 jednostek pływających. Puste portowe pomieszczenia będą musiały zacząć tętnić życiem już w tym sezonie. W giżyckim Urzędzie Miejskim o dzierżawę restauracji w głównym obiekcie Ekomariny i wysokość miesięcznego czynszu licytowali się potencjalni najemcy. Cena wyjściowa 8.000 zł. netto, a ostateczna wylicytowana kwota 10 tys. zł. netto, którą zaproponował Szymon Piechociński z Legionowa.